Monday, 7 September 2015

Najlepsze lody na świecie - czekoladowo-kardamonowe :)

Od zeszłego roku wpadłam w szał robienia lodów domowych. Wypróbowałam kilka przepisów na lody śmietankowe i sorbety, ale pierwszy okazał się być najlepszy. Polecam. Na bazie tego przepisu zrobiłam lody czekoladowo-kardamonowe.


1. Gotuję około litr śmietanki 30% z 1/3 szklanki cukru oraz rozgniecionymi w moździerzu 4 ziarnami kardamonu
2. Ubijam mikserem w osobnym naczyniu  6 zółtek z 1/2 szklanki cukru
3. Ciągle miksując wlewam do żółtek gorącą śmietankę przez sitko, żeby odcedzić większe kawałki kardamonu, dodaję kakao na oko.
4. Całość wlewam do garnka i podgrzewam do temperatury 80
5. Czekam aż wszystko wystygnie, wkładam do zamrażalnika i co 2 godziny miksuję.
6. Póki są jeszcze ciekłe przelewam część do foremek na lody, a resztę zostawiam w pudełku i potem nakładam je gałkownicą w tradycyjne kulki :)


Z braku innych foremek użyłam choinki bożonarodzeniowej :-) Od góry czekoladowo-kardamonowe, na dole malinowe.
Od lewej sorbet brzoskwiniowy, po prawo lody waniliowe :)